top of page

Els Moros i Cristians celebren la Publicació Festera i anuncien la Programació de la Festa completa

Actualizado: 15 jun 2023

PEGO. 8/07/2023.


El passat dissabte 3 de juny els festers i les festeres celebraren la Publicació i l’Anunci de la Festa, i donaren el tret d’eixida a la Fira i Festes de Moros i Cristians 2023 amb el lema ‘Més que Festa, història viva’


La Junta Coordinadora qualifica d’exitós l’acte del dissabte, amb una plaça de l’Ajuntament plena de Gom a Gom i amb un sopar de germanor que va aglutinar a vora 500 festers i festeres de totes les filades.L’acte va començar puntual a les 20.30 hores a la plaça de l’Ajuntament amb la presència d’autoritats i càrrecs d’honor. Amb Vicent Miralles Bèrnia, Capità 2023 de la filà Almogàvers, i Ximo Tur i Ciscar, Ambaixador 2023 de la filà Al-Hagamba Muza. Al balcó central de l’Ajuntament dirigien l’acte l'Alcalde, Enrique Moll Briones i la Presidenta dels Moros i Cristians, Núria Gómez Bolufer.


El moment més esperat va arribar de la mà de Lumi Requejo Domínguez, periodista de Ràdio Pego i Publicadora d’honor 2023, nomenada a petició de la Junta Coordinadora per la gran tasca de difusió que ha realitzat amb els seus virals directes de la Festa a través de Xarxes Socials, i que amb el seu parlament fou l'encarregada de desvetllar el cartell d’aquest any, un disseny modern a càrrec del dissenyador ondarenc Carles Riera i que mostra als quatre gegants de la vila –Jaume I, Al-Azraq, Zoraida i Na Violant– que al mateix temps posa de manifest la presència tant de dones com homes en la festa de Moros i Cristians de Pego.


Així la Junta Coordinadora desplega i publica tota la seua programació íntegra en la que espera tornar a omplir de nou els carrers del poble de gent, tant local com forània, amb una programació reformulada i que basa molts dels seus actes i inspiracions en la documentació hitsòrica que es conserva a l’Arxiu Històric Municipal.


La festa començarà el dijous de fira, dia 22 de juny, un dia anomenat ‘La Vespra de la Festa’ i que està inspirat en documentació del segle XIX de l’Arxiu Municipal. La jornada també està dedicada al Capità i a la seua filà per començar els dies grans per a ells. Així doncs a les 12.00 h una banda i representació de les filades recorreran el centre històric per anunciar l’obertura oficial de les càbiles per acabar l’itinerari en la seu de la filà Almogàvers i retre’ls homenatge. Per la vesprada, a les 19.00 h tindran lloc les anomenades ‘Voltetes’, cercavila informal en el què a ritme de pasdobles les filades aniran des del C/ Llavador fins als peus del Castell fester. L'acte comptarà amb la presència de quatre bandes de música, vingudes d’arreu del país, en número de 120, que interpretaran per primera vegada i de forma conjunta un pasdoble que s’està consolidant com l’himne fester del poble, la peça musical ‘Vila de Pego’ del Mestre Albero. Per la nit la filà capitana oferirà un ball per a tot el poble al Poliesportiu Municipal a càrrec de l’orquestra ‘La Pato’.


El divendres i a toc de Diana, a les 7.00 h del matí a la plaça del Mercat, quatre filades realitzaran dues arrancades i figures d’exhibició, tant en el punt d’eixida com a la plaça de l’Ajuntament. Les filades participants són: Al-Hagamba Muza, Feixucs, Ha-Ben-Sahines i Coscolls.


Ja per la vesprada tindrà lloc l’entrada i Ambaixada tradicional, a les 19.00 h de la vesprada des de la Plaça del Mercat fins al Pla de la Font. On tindrà lloc l’Ambaixada tradicional a càrrec i amb la participació especial de l’Ambaixador Moro 2023 i el Capità Cristià 2023 amb les seues corresponents filades en batalló i representant la presa del castell.


Dissabte serà el dia gran amb l’Entrada, que també arrancarà a les 19.00 h de la vesprada però des del C/Sant Rafel, amb una entrada que s’espera magnificent amb el boato de la filà Almogàvers i el seguici especial d’Al-Hagamba Muza i del seu Ambaixador. Que junt a la resta d’esquadres i filades, algunes d’elles com els Alaçdrach amb esquadres especials per complir enguany els seus 40 anys de fundació, prometen unes festes grans aquest 2023.


Ja diumenge, i com a remat i part fonamental de la programació, tindrà lloc l’entrada jove, el futur de la Festa, en la que participaran els quatre gegants de la Vila, les esquadres històriques especials de pastorets, soldadesca i contrabandistes, així com la resta de les filades de la localitat en la seua secció infantil i juvenil.


Pel que respecta a les cadires per assistir a les entrades, estaran disponibles de forma al preu de 3,00 €. Pròximament a la pàgina web dels Moros i Cristians de Pego es podrà trobar tota la informació al respecte, consultant el següent enllaç: https://www.morosicristianspego.com/entrades-cadires


Podeu consultar el programa complet amb els horaris i recorregut a continuació:

PROGRAMACIÓ MOROS I CRISTIANS PEGO 2023
.pdf
Descargar PDF • 6.46MB137 visualizaciones0 comentarios

Comments


bottom of page