top of page

“Quan tornem farem història!”Actes simbòlics de festes de Moros i Cristiansde Pego 2021

PEGO 14/06/2021


Aquest mateix dilluns arranquen els actes simbòlics de la festa de Moros i Cristians de Pego 2021 amb el lema “Quan tornem farem història!”, centrats en el teatre, la música i la història. La Junta Central de Moros i Cristians presenta una programació cultural en un any atípic on no es poden desenvolupar els actes més reconeguts de la festivitat, però sí un conjunt de representacions que continuen amb el treball de consolidació històrica de la festa a Pego.Enguany els Moros i Cristians de Pego tindran forma de programació cultural i aplegaran tres aspectes claus dins la festa pegolina: el teatre, la música i la història. Començaran dilluns 14 de juny amb un seguit de representacions teatrals per a les escoles i continuaran amb la presentació dels Gegants de la Vila i els concerts de música tradicional, amb Aljub, i de música festera, amb l’Agrupació Musical de Pego, per acabar amb l’entrega de premis del concurs escolar del cartell fester.


Segons expliquen des de la Junta Coordinadora, hi havia la necessitat de reemprendre l’activitat festera, encara que fos en una dinàmica distinta, més estàtica i contemplativa, però reivindicant la cultura de Pego a través de les seues diverses expressions artístiques. Per a portar a cap totes les activitats, tant a l’hora del seu disseny com de la posada en escena, s’ha comptat amb la participació de diversos agents i professionals de la localitat, tot per fomentar l’economia circular i solidària i buscant la reactivació específica per a lluitar contra la crisi econòmica esdevinguda per la COVID-19. Les quatre escoles del poble, l’Escola de Teatre de Pego, l’Agrupació Musical de Pego, distintes costureres, artistes gràfics i artesans en diverses disciplines, junt a la col·laboració inestimable de les festers i festers de distintes filades, han fet possible que enguany es pogueren oferir unes festes alternatives però igualment participatives. Amb tot, la programació festera ha pogut portar-se a cap gràcies al conveni de col·laboració

amb l’Ajuntament de Pego i a la subvenció de Participació i Cultura de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana.

Les activitats començaren el 8 de juny, amb la inauguració de l’exposició del concurs escolar del castell fester, en el qual han participat més de 400 alumnes de primària de les quatre escoles del poble, i dividits en tres categories que representen tres espectres d’edat. Després de 12 dies de votació popular i de la votació festera, el 19 de juny el jurat de joves artistes de Pego triarà els 3 dibuixos guanyadors, que seran penjats en gran format als balcons de l’Ajuntament durant els dies de festes. Les obres podran visitar-se al pati de la Casa de Cultura fins el 27 de juny, dia de l’entrega de premis.Amb el títol “Els Gegants de la Vila i el passadís secret del temps” l’Escola de Teatre de Pego inicia la campanya de teatre històric a les escoles. Durant 4 dies, del 14 fins al 17 de juny, els alumnes de primària de les escoles de Pego tindran l’oportunitat d’aprendre les històries de Jaume I el Conqueridor, Na Violant d’Hongria, Al-Azraq el Blau i Zoraida de les Atzavares. La premissa -asseguren des de la Junta Coordinadora- era que la canalla del poble pogués conèixer de primera mà i amb un to desenfadat i divertit la història que hi ha darrere dels personatges representats en els Gegants de la Vila. Tots els xiquets i xiquetes rebran material didàctic de l’obra dissenyat específicament per La Rous Productions, artista gràfica de Pego.
I és que el plat fort de les festes simbòliques serà la presentació en societat dels Gegants de la Vila, el 24 de juny. La Junta Central de Moros i Cristians ha volgut recuperar la tradició dels gegants, que antigament obrien les desfilades de Moros i Cristians a Pego i que es van perdre fa molts anys enrere. El disseny de les figures ha corregut a càrrec d’El Trencat, d’Alcoi, i el seu modelat per l’artista faller pegolí Dani Bertó. A més a més, les robes han sigut un magnífic treball de diverses costureres de les filades del poble i des de la Junta Coordinadora expliquen que hi ha dipositada una esperança molt gran perquè els gegants acaben formant part de la tradició festera a la vila. L’acte comptarà amb el concert del grup valencià de música d’arrel i influències medievals, Aljub, de reconeguda trajectòria.


Els Gegants de la Vila seran plantats a l’endemà, dia 25, a la Plaça de l’Ajuntament i romandran en exposició pública fins el 27 de juny, perquè així les famílies, xiquets i població en general puga visitar-los i conèixer els personatges de primera mà.


El divendres 25 de juny serà el torn de l’Agrupació Musical de Pego, en el concert especial de de festes simbòliques, en el qual la banda del poble interpretarà un programa de música festera elaborat expressament per a l’ocasió. L’acte pretén ser un recordatori de les festes i el patrimoni musical valencià.


Ambdós concerts tindran lloc al Passeig Cervantes seguint totes les limitacions d'aforament i seguretat Covid-19. Caldrà retirar invitacions prèvies a la Casa de Cultura i en cap cas el col·lectiu fester tindrà preferència ni tracte de favor per aconseguir entrades, ja que l'aforament és molt limitat. Garantint, així, l’accés democràtic a tot el públic general i facilitant-ne l’accés.


Per tancar la programació de festes, el 27 de juny, a les 12:00 H, es farà entrega a la Casa de cultura dels premis als millors cartells de concurs escolar.


8 visualizaciones0 comentarios

コメント


bottom of page