top of page
DIVENDRES DE FIRA. LA DIANA I L'AMBAIXADA

LA DIANA

 

A trenc d'alba, a les 7.00 h en punt, arranca la Diana, un acte recuperat recentment a Pego on les filades realitzen arrancades i recorren el centre històric del municipi a pas de pasdoble dianer. 

La Diana a Pego s'estableix el 2015 i es consolida en els anys següents amb la participació de diverses filades. No obstant, ja hi havia hagut diversos intents en el passat d'instaurar aquesta tradició al poble, sobretot a finals dels anys 80 i principis dels 90 del segle passat.

 

Tot i que la de Pego és l'única a la Marina Alta, la Diana és una tradició clàssica dels Moros i Cristians arreu del territori, sobretot a la vessant festera del nord d'Alacant i sud de València. Actualment participen les filades Al-Hagamba Muza, Feixucs, Ha-Ben-Sahines i Coscolls.

ITINERARI I ARRANCADES: 

1a Arrancada i recorregut:

Plaça del Mercat - C/Poeta Llorente - C/ Ramon y Cajal - Pl. Mayorazgo Cendra - Pl. Ajuntament.

2a Arrancada i recorregut:

Pl. Ajuntament - C/  - Portal de l'Horta o dels Sala - C/Sant Agustí - Pla de la Font.

L'AMBAIXADA

 

I de les 7 del matí passem a les 7 de la vesprada, quan des del partidor de la Pl. del Mercat arranca l'entrada que portarà a tots i totes les festeres al Pla de la Font, baix l'ombra del castell fester de fusta, que és l'escenari de l'Ambaixada Històrica a les 21.30 h .

 

L'Ambaixada té un llarg solatge a la població i el seu castell també, encara que no és el castell original de 1967 perquè va quedar irrecuperable després de la representació d'una batalla, que va ser bastant real pel que fa als efectes especials.

L'actual castell, encara que menut, és de tall clàssic propi de poblacions properes del Comtat i l'Alcoià, de fusta massissa i pintada, i no desmereix en res a d'altres més grans. Amb una ubicació privilegiada, al caramull de les escales del passeig i arbres quasi centenaris de fons, s'interpreta a ulls del poble una Ambaixada teatralitzada que intenta reflectir els inicis de la Vila de Pego a través de les seues històries; algunes més íntimes i personals, altres més cèlebres i extraordinàries, però totes elles definitòries de la idiosincràcia pegolina.

ITINERARI: 

Plaça del Mercat - C/Major - Pl.a Ajuntament - Pl- Mayorazgo Cendra - C/Sant Agustí - Pla de la Font

bottom of page