top of page

Els Moros i Cristians de Pego engeguen motors amb els centres educatius i les AMPES

PEGO, 04/05/2022.


Per fi el projecte de participació escolar local veurà la llum aquest any 2022. Un total de 120 trages seran posats a disposició de les famílies per fer accessible la festa a tot l’alumnat del municipi que vulga participar.


L’any 2020 el projecte de participació i cultura popular que la Junta Coordinadora dels Moros i Cristians havia dissenyat es va veure parcialment paralitzat a causa de la pandèmia mundial. Ara, 2 anys després, la Coordinadora ha représ de nou el projecte i ha presentat, amb gran acceptació per part de la comunitat educativa, les esquadres històriques especials que s’estrenaran el proper diumenge 26 de juny, dia que tindrà lloc l’entrada infantil, que a partir d’aquest any s’anomenarà ‘Entrada jove’.


La idea original va sorgir després de conéixer, a través de l’Arxiu Històric Municipal, que segons la documentació històrica hi havia constància que diferents comparses “vestidas al estilo del pais” desfilaven allà per l’any 1880 (segle XIX) pels carrers del poble de Pego a la Fira. Així la Junta de Moros i Cristians ha dissenyat i confeccionat 3 grans esquadres històriques seguint les refrències documentals. Tres són els dissenys resultants: Una gran esquadra de contrabandistes, una altra de soldadesca del segle XVI i una de pastorets, amb un total de 120 trages complets. La Junta Coordinadora, ha apostat fortament perquè tots els xiquets i les xiquetes que vulguen puguen eixir a desfilar amb aquest trages de lloguer especials, que aniran obrint l'entrada de Moros i Cristians infantil (des d’ara anomenada ENTRADA JOVE), i que aniran acompanyats pels gegants de la Vila (que ja foren presentats en les festes simbòliques del 2021) i bandes a propòsit. Darrere d’aquestes esquadres històriques especials, aniran la resta de les esquadres infantils que les diferents filades del poble trauen habitualment.


Les esquadres especials històriques ocupen un lloc d'honor i estan reservades, sols per a les quintades que corresponen als cursos de 1r, 2n i 3r de primària. En la reunió mantinguda entre la Junta Coodinadora, les Ampes i els centres educatius, es va parlar entre altres qüestions de la possibilitat que la iniciativa fos un èxit i no hi hagués prou trages, així es va determinar que si la demanda d’inscrits supera el número de trages a disposició, es realitzarà un sorteig en presència dels centres educatius, col·lectiu fester i AMPES per garantir la transparència de l'acte. També s’acordà en la reunió, ha explicat la presidenta, que aquells xiquets i xiquetes que no resulten agraciats en el sorteig tindran prioritat el proper any.


En la mateixa reunió i després de l’èxit del concurs escolar del 2021, es repetirà el sistema de votacions populars i festeres, així com l’exposició a la Casa de Cultura i els premis per a l’alumnat guanyador perquè puguen bescanviar als comerços locals.


Així doncs, la Junta Coordinadora de Moros i Cristians de Pego està preparant tota la documentació informativa perquè des dels centres educatius puguen enviar les circulars a totes les famílies del municipi.


La desfilada infantil, des d’ara Entrada Jove, tindrà lloc el diumenge 26 de juny a les 19.00 h de la vesprada. I les esquadres històriques especials participatives eixiran en el següent ordre:




Cada esquadra especial anirà acompanyada de tres bandes diferents. A continuació eixiran la resta de les filades del bàndol moro i cristià.


Per tal d'inscriure's les fulles amb les inscripcions seran repartides pels tutors i per les tutores el dia 1 de juny i estaran obertes fins al 17 de juny, quan seran recollides pels tutors. Eixe mateix dia, per la vesprada es realitzarà el sorteig amb presència dels membres de la junta i els tutors per tal d'avisar quants xiquets han sigut premiats per formar part de l'esquadra. L'endemà els tutors seran els encarregats d'avisar als pares de quins xiquets i xiquetes han sigut els premiats en el sorteig.


La presidenta de la Junta Coordinadora ha insistit en la crida que han fet ja que segons les seues paraules, “Els esperem a totes i a tots. Desitgem que aquesta iniciativa siga un èxit de participació i que l’eforç i l’espera haja valgut la pena!”



393 visualizaciones0 comentarios
bottom of page