top of page

Els Moros i Cristians de Pego obrin les portes al públic pel Mig Any

Actualizado: 2 sept 2020

Un concert de música festera, un desfilòdrom i una desfilada amb un circuit tancat seran les novetats a la programació. La festa estarà dividida en dos dies, el divendres 24 tindrà lloc la presentació del capità i el dissabte es celebrarà la tradicional desfilada.

PEGO 13/1/2020

El municipi de Pego celebra els pròxims 24 i 25 de gener la festa de Mig Any de Moros i Cristians (MMiCC), que aquest any tindrà un novedós enfocament amb dos pilars essencials: aconseguir que siga una festa més accessible al poble i donar més espai als xiquets i xiquetes. L'objectiu és recuperar l'interés del públic local, visitants i turistes, que s'ha vist minvat els darrers anys. Tot sense perdre el punt divulgatiu i cultural de la festa.


Per poder fer-ho s'han programat una sèrie d'actes que arrancaran el divendres 24 a les 20.30 hores, amb una cercavila de la comitiva del capità, acompanyada per la banda municipal, que s'iniciarà a l'edifici 'El Musical' fins el teatre municipal. A les 21 hores, al teatre municipal, tindrà lloc la presentació del nou capità (Vicent Miralles Bèrnia, de la filà cristiana Almogàvers) i que estarà amenitzada amb un concert de música festera a càrrec de la banda municipal de Pego, una de les novetats d'aquesta edició.

El dissabte a les 11 hores, a la Plaça del Mercat, està prevista la 1a Trobada Festera Infantil. Es tracta d'apropar la festa als més menuts, perquè es familiaritzen amb les diferents filaes que hi ha al poble i tots els actes de MMiCC. Entre les activitats que podran fer destaquen la de maquillatges, confecció d'escuts o un desfilòdrom amb taller de desfilada i caps d'esquadra. A partir de les 13 hores, s'obrirà el desfilòdrom pels adults. Serà un espai per poder sentir-se moro o cristià per uns instants. La gent podrà fer arrancades i desfilar al ritme de la música festera de la Unió Musical de Planes. A més, hi haurà una barra a càrrec de la filà Almogàvers. Ja per la vesprada arribarà el plat fort del Mig Any. A les 19 hores, també a la Plaça del Mercat, tindrà lloc la desfilada de les diferents filades. Com a novetat, este any hi haurà un circuit tancat que les diferents esquadres cristianes i mores recorreran. A l'inici, algunes faran la tradicional arrancada. Ja per la nit, la festa seguirà amb revetlles en algunes càbiles.


La presidenta, Núria Gómez Bolufer, ha destacat la gran tasca que estan realitzant totes les persones integrants de cada grup de treball “està siguent un procés molt enriquidor veure com tots els integrants estan posant el millor de cadascú al servei i millora de la festa, treballant sense descans i amb una il.lusió que encoratja a seguir endavant. Esperem que el resultat estiga a l’altura del seu treball i sobretot que gaudim d’aquesta festa que volem que siga de totes i de tots i que siga l’inici d’un projecte potent i consolidat, perquè com diu el lema del cartell del Mig Any d’aquest any, açò és “Una història que ara comença...”

El Mig Any serà la segona prova de foc de la nova junta coordinadora dels MMiCC de Pego, encapçalada per Gómez, i en la que formen part Àlex Vidal Miralles, Carla Santamaria Bordes, Josep Moll Soro i Dolores Ortolà Siscar. La primera la passaren el passat mes de novembre, amb la celebració de la assemblea general extraordinaria on la junta va explicar les noves línies de treball, “cal adaptar-se als nous temps, però sense perdre l'essència que va fer tindre a esta festa (la més antiga de la comarca) un renom dins i fora de la Marina Alta”, varen explicar.


Un treball que ha d'estar arrelat a valors com la paritat, la transparència i la participació. La nova Junta Coordinadora no vol ser un ens apartat dels festers, “creguem que cal dur endavant un model de festa integrador, tant amb tots els que hi participen, així com la resta del poble, sense el qual no tindrien sentit els MMiCC; que fomente la cultura de la festa perquè siga reconeixible i amb una identitat duradora”. Per tal d'aconseguir-ho s'ha configurat una nova estructura, desmarcada dels centralismes amb els quals s'ha relacionat a esta entitat històricament i que estarà conformada per tres potes principals. Una d'elles serà la mateixa Junta Coordinadora, cap visible del nou projecte i que farà de nexe d'unió amb els altres dos apartats: els Grups de Treball i la Junta de Caps de filà.

El primer serà el motor central, amb tres grups confeccionats amb gent de diferents filaes que s'encarregaran de diversos aspectes de la festa tals com l'organització, la comunicació, les infraestructures, la participació o la transparència, entre d'altres. Quan a la Junta de Caps de filà, estarà formada per un membre de cada una de les 13 filaes i serà l'òrgan de control i bon funcionament de tot el treball a dur a terme, així com l'espai de consens de la programació festera.



Díptic Mig Any 2020
Download • 794KB

9 visualizaciones0 comentarios
bottom of page