top of page

La Publicació Festera, primera data marcada al calendari dels Moros i Cristians de Pego

Els festers i festeres celebren el pròxim 3 de juny el primer dels actes de la programació on es donarà a conèixer el cartell de MMiCC 2023



PEGO. 18/05/2023. L’arribada del mes de juny és l’inici també de les festes de Moros i Cristians a Pego, qui celebren, el pròxim 3 de juny, la Publicació Festera. Es tracta del nou format, iniciat al 2022, que dona la benvinguda a aquestes festes amb l’engalanament del poble amb les banderes i estendards propis de la festa a la casa de la vila.


Un acte que, en certa mesura, cedeix el protagonisme a la música, doncs es converteix en el fil conductor d’una vesprada de germanor entre les diferents filaes que recorren juntes els principals carrers del municipi per tal de culminar l’acte a la Plaça de l’Ajuntament.


L’acte començarà a les 20.30 hores a la plaça de l’Ajuntament, on es concentraran tots els festers i totes les festeres, així com el públic en general. Dues bandes de música seran les encarregades de posar melodia a l’esdeveniment, les quals arribaran en passacarrer des de la Plaça del Mercat fins el punt neuràlgic d’aquesta Publicació Festera. La seva entrada a la plaça donarà pas al parlament del publicador o publicadora d'aquest any (incògnita fins a eixe dia) i la posterior entrega de les claus simbòliques dels tres portals de la Vila Reial de Pego. Acte que tindrà lloc des del balcó de l’Ajuntament.

Esquadra publicadora cristiana. Imatge de la Publicació festera 2022.


Esquadra publicadora mora. Imatge de la Publicació festera 2022.


Una vegada descobert el cartell anunciador d’aquesta nova edició de les festes de Moros i Cristians, les dues bandes assistents interpretaran el pasdoble Vila de Pego, del Mestre Jose Albero. Al compàs de la música formaran dues esquadres especials de publicadors i publicadores, format per dos representants de cada una de les filaes, les quals estaran dirigides per un sergent de cada bàndol. Aquest any i com a novetat introduïda en l’acte, els càrrecs de sergents recauen en les filades que ostenten càrrecs. El Sergent Cristià serà Josep Oltra Bordes dels Almogàvers, Filà Capitana 2023, mentre que pel bàndol moro serà Alex Seguí Ruíz d'Al-Hagamba Muça, Filà Ambaixadora 2023. Sota la seua espasa i direcció, les festeres i festers que ocuparan els llocs de les esquadres publicadores del 2023 i representaran les seues filades seran els següents:


Bàndol Moro

Filà Alaçdrach: Fabian Moratal Fuster i Fernando Alemany Cardona

Filà Algarrapets: Natalia Cambrils Puchol i Nando Miralles Salvà

Filà Al-Hagamba Muça: Fernando Alcina Sanchis i Salvador Bolufer Sendra

Filà Beduines: Núria Giner Ferrer i Belén Oliver Ribes

Filà Coscolls: Susana Solbes Folqués i Angel Navalón Ferrer

Filà Feixucs: Carlos Mengual Cots i Fernando Morell Oltra

Filà Habensaines: Pepa Soro Piera i Cristina Santamaria Bordes

PEÇA MUSICAL: El K'sar el Yedid. Pasdoble de Camilo Pérez Monllor.


Bàndol Cristià

Filà Albardins: Marc Antoni Sendra Morera i Marc Frau Martínez

Filà Algarades: Esther Ferrer Sendra i Maite Alborch Piera

Filà Almogavers: Anna Aparisi Server i Alex Vidal Miralles

Filà Conqueridores: Ana Aparisi Sendra i Rosa Mari Vicens Rodríguez

Filà Inquisidors: Pascu Vicens Rodríguez i Edu Vicens Noguera

Filà Templàries: Carla Sastre Orihuel i Mar Collados Ferrer

PEÇA MUSICAL: Segrelles. Pasdoble de José Pérez Vilaplana.


Amdues esquadres realitzaran una exhibició amb figures ben coordinades per a tot el públic assistent. Les formacions desfilaran des de la plaça de l’Ajuntament fins a la plaça del Mercat, on les bandes amenitzaran amb servei de barra i on tot el poble queda convidat. Tot seguit un sopar de germanor festera omplirà la plaça del Mercat amb els i les membres de les diferents "filaes" per acabar la nit amb una revetlla musical a la mateixa plaça.


593 visualizaciones0 comentarios
bottom of page